In mijn werk op school, ben ik met de leerlingen regelmatig aan het werk gegaan met de Sustainable Development Goals. Wat kunnen wij doen om een gezondere wereld te creëren? Zo hebben de leerlingen meegedacht aan een betere wereld voor de bijen, hebben ze duurzame eilanden ontwikkeld en ga zo maar door. In de ontwikkeling van de plannen voor De Mooie Schuur heb ik deze lijn doorgetrokken en heb ik gekeken naar wat ik duurzaam zou kunnen doen, duurzaamheid doorvoeren in het plan van De Mooie Schuur.
De Mooie Schuur We zijn in 2018 gestart aan een grootschalige verbouwing, renovatie van de oude Vlaamsche schuur. Hierbij hebben we voor ogen gehad om duurzaam te verbouwen. Zo hebben we oude bouwmaterialen hergebruikt, is het hele gebouw opnieuw geïsoleerd, is er geïnvesteerd in een warmtepomp. De warmtepomp is aangesloten op de vloerverwarming. Deze zorgt in de winter voor een aangename warme temperatuur en in de zomer koelt de warmtepomp de ruimte heerlijk fris. De warmtepomp zorgt ervoor dat we niet meer afhankelijk zijn van gas. In de keuken koken we elektrisch, de IKEA keuken is gemaakt van gerecycled plastic. In het najaar van 2022 staat de aanleg van zonnepanelen op de agenda.
Interieur De meubels zijn zo veel mogelijk bij elkaar gezocht in kringlopen. Zo komen de stoelen uit het restaurant van kasteel Muiderslot, komt de vergadertafel uit een ruimte van de Kamer van Koophandel Tilburg, zijn de tafels in de grote ruimte de oude deuren uit de woonboerderij. Het badkamermeubel bij de toiletten zijn twee, door mijzelf gepimpte, kastjes uit de kringloopwinkel. Het digibord heb ik over kunnen nemen van Basisschool De Sporckt, die in juni 2021 nieuwe schoolborden kreeg en deze doneerde aan nieuwe bestemmingen. Kortom, hergebruiken en denken aan het milieu is bij de inrichting van De Mooie Schuur goed gelukt.
Tuin Aangelegd met planten die uit andere tuinen zijn gekomen: Hovenier Hans van Esch trok aan de bel, wanneer hij een tuin ging renoveren of wij nog plek hadden voor planten die anders zouden verdwijnen. Daarnaast is er geïnvesteerd in een Tuiny Forrest pakket van IVN. Dit om de biodiversiteit in de omgeving van De Mooie Schuur te vergroten. De fruitbomen in aanplant zijn gered van de versnipperraar door stichting Corazon. Het tuinafval wordt op onze eigen compost verwerkt tot bruikbare mest op het land.
Arrangementen Bij het samenstellen van de lunch en al het lekkers gedurende de dag in de verschillende arrangementen, heb ik er voor gekozen om lokaal te kopen. Kortere keten, veel minder transport en super lekkere verse producten. Waar mogelijk probeer ik biologische producten te verwerken in het aanbod.
Meer weten over Sustainable Development Goals? Klik hier.