2018 - 2022

Bouwen aan een toekomst

Maart 2018... we gaan het doen, we gaan beginnen. Op de prachtige plek waar Stef, mijn man, is geboren en waar zijn vader al 73 jaar woont, gaan wij starten met een verbouwing. 
Een verbouwing waarvan we weten dat we er jaren mee bezig zullen zijn. Gelukkig houden Stef en ik beiden van aanpakken en helpen de kinderen een handje mee. We gaan dit samen doen. 

We werken elke zaterdag op de boerderij. We krijgen lekkere koffie van oma, en opa helpt mee met de shofel en allerlei sloop- en bouwwerkzaamheden. Weer of geen weer, we zetten de schouders eronder. In de zomer zijn we zo ver dat we het ontwerp van architect Joost van den Hout kunnen gaan realiseren. Er is een mooi karkas van de schuur overgebleven. BKM kan nu aan het werk, een dak timmeren zodat de rietdekkers aan het werk kunnen. De constructie van de schuur is zo dat het dak op de spanten rust. Als het dak klaar is, worden de muren eronder gemetseld. 


Wanneer het riet eenmaal op de kap ligt zien we al dat dit een prachtig gebouw moet gaan worden.
De oude putten worden opgevuld, de spanten krijgen nieuwe poeren, dit gebouw moet er weer 100 jaar tegenaan kunnen. Het is soms vies en zwaar werk, maar omdat we het samen doen, is het vooral genieten dat we elke keer weer een stap verder raken. 

De vloer wordt opnieuw geïsoleerd zodat de kou niet meer naar binnen kan. Vervolgens wordt er een betonvloer gestort waarop de muren kunnen worden opgetrokken. Bijna alle buitenmuren van de schuur worden vervangen en als we tijdens het graafwerk een foutje maken, wordt het percentage nieuwe buitenmuren nog wat hoger. Uiteindelijk hebben we zodoende ook goed geïsoleerde buitenmuren en blijft de warmte óf kou lekker binnen. Een warmtepomp moet het klimaat gaan regelen, van het gas af, dat gaat lukken. 

De werkvloer is gestort, alle muren worden nu opgetrokken. De kozijnen worden geplaatst. Wat gaaf als de contouren zichtbaar worden en de ruimtes duidelijke vormen aan gaan nemen. 

De stal achter de schuur moet nog gesloopt worden. Wanneer dit gedaan is gaan we het uiteindelijke uitzicht van de schuur pas zien. Zo benieuwd wat die lege ruimte gaat doen. Wanneer de grote pui, welke architect Joost van den Hout heeft ontworpen, geplaatst is wordt het een uniek gebouw met veel licht en geeft de ervaring van ruimte een bijzonder gevoel. In het ontwerp is al gekeken naar een ruimte voor grote groepen, voor een kleinere groep en een spreekkamer. 
Het is nieuwjaar, 2019 is gestart. De stal is nu weg en er is ineens zoveel ruimte. Wauw! Nu is het wachten tot de glazen pui geplaatst wordt, want dan mag het plastic eraf en kunnen we in de schuur het effect van het licht eindelijk zien. 

Ja hoor het plastic is weg, het uitzicht is daar. Heerlijk! Wat gaaf. 

Nu zorgen dat we binnen verder kunnen. De stukadoors gaan aan het werk. Dennis en Peer hebben heel wat meters te maken. Alle stukken tegen het houten dak aan zijn een lastig karwei, maar het wordt steeds mooier. Het strakke stucwerk tegen de houten balken, precies zoals we gehoopt hadden, een lust voor het oog!

Er wordt vloerverwarming aangelegd, er worden heel wat meters slang eringelegd, dat is een monsterklus. Wanneer dit gebeurd is wordt de definitieve vloer gestort. Het wordt gevlinderd beton. Op de eerste avond dat het beton gestort is, zien we al hoe mooi de zon onder kan gaan, achter de schuur. Dat wordt genieten. 

Wat zijn we al ver, wat gaat het goed. Nu nog zorgen dat alles afgewerkt gaat worden. Eerst moet alles goed drogen, daarna gaan Mari en Jos alles schilderen. Wij zorgen dat alles schoon is en schilderen zelf de vloeren boven. De keuken zal geleverd worden en samen met vriendinnen Vief, Jeske en Wendy zetten we alle kasten in elkaar. Wat werken we nog hard in de laatste fase. Maar op 16 maart 2019 is het zo ver, we verhuizen onze spullen naar de schuur. Samen met vrienden die tijdens de verbouwing ook klaar hebben gestaan, pakken we alles op en zitten we binnen een dag met al onze spullen in ons nieuwe “huis”. 

Wij, Stef, Wieke, Teun, Pelle en ik, bedanken in het bijzonder Wim Maas voor het constructieve gedeelte van deze renovatie, ervaring en lef maakten het dak indrukwekkend. Niet te vergeten, Mari en Jos van Drunen voor hun vakwerk op de deuren en muren. We zijn super dankbaar voor de inzet van opa Cees, Opa Hans, oma Leonie en oma Jet, onze familie en… al onze vrienden die hun steentje bij hebben gedragen aan onze prachtige plek. Bedankt voor jullie gezellige en onmisbare inzet! Grazie mille!!